ندافی, مرضیه, حسینی کازرونی, سید احمد, اردلانی, شمس الحاجیه, یحیای, داود. (1394). مقدرات آسمانی در بهمن نامه. علمی تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی, 7(23), 159-178.
مرضیه ندافی; سید احمد حسینی کازرونی; شمس الحاجیه اردلانی; داود یحیای. "مقدرات آسمانی در بهمن نامه". علمی تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی, 7, 23, 1394, 159-178.
ندافی, مرضیه, حسینی کازرونی, سید احمد, اردلانی, شمس الحاجیه, یحیای, داود. (1394). 'مقدرات آسمانی در بهمن نامه', علمی تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی, 7(23), pp. 159-178.
ندافی, مرضیه, حسینی کازرونی, سید احمد, اردلانی, شمس الحاجیه, یحیای, داود. مقدرات آسمانی در بهمن نامه. علمی تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی, 1394; 7(23): 159-178.
1دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بوشهر، بوشهر، ایران
2استاد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بوشهر، بوشهر، ای
3استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بوشهر، بوشهر، ا
4استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بوشهر، بوشهر، ایران
چکیده
مقاله حاضر به بررسی یکی از اندیشه های آیین زروانی در متن حماسی « بهمن نامه» اثر ایرانشان(ایرانشاه) بن ابوالخیر میپردازد. دین زروان، خدای زمان از آیین های رایج ایران باستان است که فلسفه و اندیشه های آن در متون فارسی به ویژه متن های حماسی، بازتاب گستردهای داشته است. در این پژوهش، با استفاده از تحلیل محتوایی، بازتاب اندیشهی مقدرات آسمانی و تأثیر آن بر سرنوشت وتقدیر مورد کنکاش قرار گرفته است. با بررسی محتوایی « بهمن نامه» این نتیجه حاصل میگردد که آسمان به عنوان جایگاه زروان، با چرخش و حرکت خود و ستارگان، اراده و خواست زروان را بر انسان جاری میسازد. نتیجه ی این حرکت آسمان، بخت و سرنوشتی است که از آن هیچ راه گریزی نیست و باید به اجبار آن را پذیرفت. بحث هایی چون قداست آسمان و ستارگان، سوگند یاد کردن به نامشان، ستاره شناسی و طالع بینی، از دیگر بحث های مرتبط با آسمان هستند که به خوبی در بهمن نامه منعکس شده است.