کوپال, عطاالله, علی نیا, اکرم. (1393). بررسی عقاید ژاک لاکان در نمایشنامه ی «از پشت شیشه ها» اثر اکبر رادی. علمی- پژوهشی،تخصصی تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی, 6(19), 31-50.
عطاالله کوپال; اکرم علی نیا. "بررسی عقاید ژاک لاکان در نمایشنامه ی «از پشت شیشه ها» اثر اکبر رادی". علمی- پژوهشی،تخصصی تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی, 6, 19, 1393, 31-50.
کوپال, عطاالله, علی نیا, اکرم. (1393). 'بررسی عقاید ژاک لاکان در نمایشنامه ی «از پشت شیشه ها» اثر اکبر رادی', علمی- پژوهشی،تخصصی تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی, 6(19), pp. 31-50.
کوپال, عطاالله, علی نیا, اکرم. بررسی عقاید ژاک لاکان در نمایشنامه ی «از پشت شیشه ها» اثر اکبر رادی. علمی- پژوهشی،تخصصی تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی, 1393; 6(19): 31-50.
بررسی عقاید ژاک لاکان در نمایشنامه ی «از پشت شیشه ها» اثر اکبر رادی
1استادیار دانشکد هی ادبیات و زبان های خارجی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، ایران
2دانش آموخته ی زبان و ادبیات انگلیسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، ایران
چکیده
ژاک لاکان روانپزشک معروف فرانسوی است که در آثارش علاقهی خود را به فلسفه و ادبیات ابراز کرده است. او نفسِ انسانی را متشکل از سه نظمِ مهمِ روانی با نامهای خیالی، نمادین و واقع میداند. وی معتقد است که ساختارِ ضمیرناخودآگاهِ انسان همانند ساختارِ زبان عمل میکند. به عقیدهی لاکان، زبان ترکیبی از دالها و مدلولها است. یکی از نکات اساسی در نظریات لاکان حضور احساسات و عوامل منفی چون بیگانگی، پرخاشگری، ناامیدی، فقدان و غیره است. اینگونه احساسات از مرحلهای آغاز میشوند که لاکان آن مرحله را آینهای میخواند. مرحلهی آینهای هنگامی رخ میدهد که کودک خود را درون آینه میبیند و پی میبرد که مستقل از وجود مادر است. آثار بر جای مانده از این مرحله تا آخر عمر، بر روی ذهن انسانها که در تعریف لاکانی، سوژه خوانده میشوند، ادامه یافته، همهی آنها را تبدیل به یک رواننژند میکند. اگر مشکلات زندگی بر یک فرد فشار وارد کند، آن فرد برای فرار از واقعیت ممکن است زندگی در توهم و دور از زندگیِ معمولِ اجتماعی را ترجیح دهد. در این مقاله تلاش بر این است که شخصیتهای موجود در نمایشنامهی «از پشت شیشهها» اثر اکبر رادی به مثابهی سوژهی موردِ بحثِ فلسفیِ تعریف شده توسط لاکان قرار گیرند. تحلیل دیالوگهای موجود در این اثر بیانگر حضور عواملی است که ثابت میکنند که این شخصیتها از مشکلات ذهنی چون بیگانگی، ناامیدی، پرخاشگری و فقدان در عذابند، بنابراین به واسطهی دوری از اجتماع، با کتاب خواندن، و کتاب نوشتن از واقعیت میگریزند و در پشت شیشهها، دنیایی متفاوت را برای خود ایجاد میکنند.