عضو هیئت علمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، زنجان، ایران.
چکیده
مقاله حاضر در نگاهی به شاهنامه با رویکرد «جهان وطنی ادبی» به بررسی ویژگیهای این اثر سترگ و همخوانی آن با معیارهای جهان وطنانه ادبیات امروز دنیا میپردازد. بسیاری از نظریات جدید ملهم از تفکرات گذشتهاندلذا «جهان وطنی ادبی» در سیر تکوینی خود ما را به دو تئوری متقدم یعنی «ادبیات جهان» و «ادبیات تطبیقی» رهنمون میسازد.که به مقتضای کنونی و شرایط خاص پیش روی ادبیات در عرصه «دهکده جهانی» به شکلی نوین باز مفهوم سازی و منجر به پدیده نوین «جهان وطنی ادبی» شدهاند. آزمونی نو برای آثار فاخر ادبیات همچون شاهنامه که بار دیگر جایگاه خود را در شاکله اساسی ادبیات جهان محکم سازند.شاهنامه حائز این توانایی است تاجایگاه خود را در معیّت شاهکارهای ماندگار ادبیات جهان حفظ کرده و درعرصه «دهکده جهانی» متناسب با معاییر جهان وطنی ادبی، مخاطبان را هوشمندانه به خویش خواند.
23. -----، -----،( 1388)، «فلسفه و نظریهای جدید در ادبیات»، ترجمه علیرضا انوشیروانی، فصلنامه ادبیات تطبیقی، سال 2، شماره8، صص 56-37.
منابع انگلیسی
Dominguez,Cezar,(2012),”World Literature and Cosmopolitanism”, The Routledge Companion to world literature, (2012): 242-52, [accessed in http://www.academia.edu /]
Internet Encyclopedia of philosophy, [accessed in http://www.iep.utm.edu/ ]