محمودی, مریم, انصاری, ابراهیم, محمدی, اصغر. (1396). فال حافظ و کارکردهای اجتماعی آن. علمی تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی, 9(31), 119-136.
مریم محمودی; ابراهیم انصاری; اصغر محمدی. "فال حافظ و کارکردهای اجتماعی آن". علمی تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی, 9, 31, 1396, 119-136.
محمودی, مریم, انصاری, ابراهیم, محمدی, اصغر. (1396). 'فال حافظ و کارکردهای اجتماعی آن', علمی تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی, 9(31), pp. 119-136.
محمودی, مریم, انصاری, ابراهیم, محمدی, اصغر. فال حافظ و کارکردهای اجتماعی آن. علمی تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی, 1396; 9(31): 119-136.
1دانشیار زبان و ادبیات فارسی ،دانشگاه آزاد اسلامی واحد دهاقان،دهاقان،ایران.
2دانشیار جامعه شناسی ،دانشگاه آزاد اسلامی واحد دهاقان،دهاقان،ایران
3استادیار جامعه شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دهاقان
چکیده
فالخوانی از دیوان حافظ به عنوان یک رفتار خاص اجتماعی است که در دانش عامیانه یا فولکلور قابل طرح و بررسی است. این سنت اجتماعی در زمان ها و مکان های مختلف به شکل های متفاوتی جلوهگر شده است که در همة موارد حکایت از نیاز انسان به دانستن آیندة مبهم خود دارد. تفال به دیوان حافظ به مثابه یک عنصر فرهنگی نقش مهمی در تلطیف روان فردی و اجتماعی ایفا میکند و در واقع از جمله اندوختهها و امکانات و نهادهای فرهنگی است که ریشه در قرن ها زندگی مادی و معنوی ایرانیان دارد و توسل به آن در غلبه بر فشارهای روحی و روانی موثر است و به سلامت جامعه کمک میکند. برخی از کارکردهای تفال به دیوان حافظ عبارتند از: آرامبخشی، بهبود روحیة فردی و اجتماعی، کاهش و تسکین آشفتگی های روحی و اختلافات جمعی و آیندهنگری(پیشگویی).روش تحقیق در این پژوهش توصیفی – تحلیلی و برگرفته شده از روش هرمونتیک ویلهام دیلتای و ماکس وبر است. ابزار جمعآوری اطلاعات تکنیک اسنادی (بدون عکسالعمل )شامل دیوان حافظ و دیگر آثار مرتبط با آن میشود. نتایج تحقیق نشان میدهد که تفأل به دیوان حافظ به مثابه نمونهای از عوامل فرهنگی، اجتماعی موثر در تنظیم و تعامل روانی- اجتماعی انسان ها در تأمین سلامت روانی افراد جامعه موثر است.